~God Jul ! Christmas Letter from LENA~スウェーデンからのクリスマスレター🎄
The first snow has fallen already two weeks
ago and the same time the temperature fell to -20C in the Stockholm area. This
is quite unusual this time of year but happens now and then. More common is
that the really cold temperatures and snow arrives early January, and normally
we have about 5-10 minus.
The snow gives a very Christmassy feeling
and adding all the lights people have in their gardens it feels like a
fairytale. In Sweden, and I think all of Scandinavia the Christmas lights has
traditionally been turned on starting with 1th of Advent meaning forth Sunday
before Christmas eve the 24th. Since only a few years ago the
lights has started to turn on a few weeks before that, when the daylights more
drastically disappears.
I guess you do not have anything like
Advent in Japan? It is from beginning a German tradition that is very strong in
Scandinavia. We have candlesticks with room for four candles, often these are
pimped with natural moss and pinecones. The forth Sunday before Christmas eve
the first candle is lighted. Second Sunday the second candle etc. until the
forth of Advent where all candles are lit so the angle of the candles looks
like a staircase.
This winter we are saving a lot of
electricity mainly because of the terrible war in Ukraine. Sweden has got a lot
of natural sources for electricity from water, but we need to help rest of
Europe that is less fortunate now when import from Russia is banned. This mean
that we lower the temperature in our houses which saves a lot. Average savings
on energy are until now up to 18%. A number that is very impressive.
Christmas lights with LED lamps uses so
little so there is not much to save from not using them so the Christmas spirit
is spread everywhere, just a bit colder indoors…
Friday the shops will be filled with people shopping for their Christmas ham that is grilled in the oven covered with mustard, breadcrumbs and cloves. This is them main dish on the Christmas dinner table together with salmon, herring, meatballs, sausages and a special oven baked dish called ‘Jansons Frestelse’ that is fine sliced potato, onion, anjovis and lots and lots of cream.
From all of us here at Wexthuset to all of
you: We wish a Merry Christmas!
(以下、日本語訳)
日本の皆さんこんにちは。
スウェーデンはすでに2週間前に初雪が降っており、気温もストックホルムエリアで零下20度まで下がっています。例年ではこの時期に雪が降ることはあまりなく、通常は1月過ぎになって雪が降り、気温も零下5-10度ぐらいが普通です。
でも雪はとにかくクリスマス気分を盛り上げてくれます!そしてイルミネーションで飾った庭に降る雪は妖精のようです。
スウェーデンやおそらく北欧諸国はどこも同じだと思いますが、ファーストアドベントの日にイルミネーションなどを点灯し始めます。最近はそれよりも少し早く点灯するところも出てきていますが、概ねこの時期から急激に日中の時間が短くなり、日が出なくなります。
日本ではクリスマスアドベントはあまりなじみがないかもしれませんが、ドイツから始まった風習で今や北欧諸国ではしっかりと生活に根付いています。アドベントというのは、クリスマスイブ(24日)の4週間前の日曜日から始まります。
室内にコケや松ぼっくりなどで装飾された4本のろうそくを立て、クリスマスイブの4週間前の日曜日に最初に一本に火をともします。それから日曜日が来るたびに一本ずつ灯をともして、クリスマスイブの前の日曜日には4本ともったろうそくが燃えた順に短くなり、階段の様になります。
今年の冬は特に私たちは節電に取り組んでいます。
ご存知の通りウクライナで起こっている戦争のせいです。
実はスウェーデンはかなりの電力を水力発電で賄っているので、そこまで天然資源の制約を受けてはいないのですが、他のヨーロッパ諸国の為自国でも節電に取り組んでいます。
その為に今年はとても部屋の中が寒いです。
すでに全体で例年より18%程度も節電を達成しているようで、とても驚いています。
ただ、クリスマスのLEDライトはそこまで 電力を使わないので、クリスマス気分がなくなることはありません。ただ部屋はちょっと寒すぎるけど。。。
最終金曜日にはお店はお客さんであふれかえります。
お客のお目当ては、クリスマスのスペシャルなハムです。このハムはオーブンで、マスタードと小麦粉とグローブのたっぷりまぶして焼かれ、いい匂いが漂います。
そのハムがクリスマスディナーのメインディッシュとなり、その周りに、スモークサーモン、ニシンの酢漬け、ミートボール、ソーセージと 「Jansons Frestelse(ヤンソンズフレステルス)」という薄切りポテトにアンチョビ、玉ねぎとたっぷりのクリームでオーブンで焼き上げた特別な一皿が囲みます。
スウェーデンのWexthusetから日本の皆様に
「メリークリスマス!」
是非良いクリスマスをお過ごしください。
- Lena Ljungquist
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